8 juni 2011

I en rododendronbuske

Snusmumriken skrev för ett tag sen om olika dofter och varför alla har sina egna favoriter, att vissa dofter är kopplade till minnen som gör att man tycker bättre om dem. Det är ett väldigt intressant ämne tycker jag och tänkte därför skriva lite om mina egna favoriter och varför.
En intressant faktor när det gäller dofter är att mängden av doften spelar väldigt stor roll i om man tycker om den eller inte. Parfym till exempel kan lukta jätte gott i en liten mängd men alla har vi mött parfymbomberna och då är parfymdoften plötsligt outhärdlig. Godis är en sådan doft för mig, ser jag godis i en vanlig mataffär luktar det gott och jag blir sugen på att köpa en påse. Om jag däremot går in i en godisaffär med godis från golv till tak så kommer illamåendet nästan direkt och jag känner absolut inte för att köpa godis och vill inget hellre än att äta en god fruktsallad istället. Några andra dofter som jag tycker om är:
När kläderna fullkomligt stinker av röklukt.  Finns det något bättre som vittnar om en trevlig stund vid brasan med vännerna eller ta tillbaks en till alla scoutläger man varit på? Det kanske inte är en så behaglig lukt men den är fullproppad av minnen.
Blöta tältdukar. Även detta tar tillbaka minnen om sommarläger. När man ligger i tältet på natten och försöker sova med regnet smattrande mot tältduken. Det är en av de mysigaste saker jag vet och jag fick även in ett favoritljud.
Klor. Som en före detta simmare så har jag spenderat ganska många timmar i simhallar. Så fort jag får känna doften av klor så är jag tillbaka med simtränaren som skriker på kanten av bassängen och uppvärmningarna när munnen värmde upp istället för kroppen.
Färska jordgubbar. Vad skriker midsommar hos mormor och morfar om inte färska jordgubbar med grädde? När man som liten sprang runt på gräsmattan och tjatade på alla om att vara mer fokuserade på femkampen som jag och mina syskon hade suttit ihop, och som vi fortfarande gör varje år.
Popcorn. Av den enkla anledningen att det är ett av mina favorit snacks.
Bara för att nämna några.
Eftersom den här bloggen först och främst är till för att jag ska kunna skryta om hur duktig jag är så tänkte jag visa upp lite förberedelser för sommarlägret. Igår kväll började vi gjuta inkakors som barnen ska få när de kommer fram till inkaguden. Jag hade tidigare tillverkat några formar i gips som vi skulle gjuta i. Detta var dock något som vi senare var tvungna att tänka om då formarna gick sönder mer och mer för varje kors vi gjöt. Istället så kom min bror på iden om att göra an forma i täljsten som är något hållbarare, så det satte jag mig och gjorde. Det tog sin lilla tid men det fungerade. Och så här fint blev det, nu behöver vi bara mer tenn för att kunna gjuta kors till alla 70 barnen. Vi har förtillfället ca 20 kors.