21 maj 2012

Löpare Springare Torn

Nu (eller snarare för drygt två veckor sen...) är mitt schack klart att visas upp. Detta var en uppgift vi hade i formen. Vi  skulle formge, gjuta, måla och presentera ett eget schackspel. Jag blev nöjd med mitt så jag tänkte att jag kunde skryta lite om det här... ;P

Så här såg det ut när jag skapade pjäserna:
Först gjorde jag lerfigurer av gubbarna som jag sedan använde för att göra gipsformar att gjuta i.



När man fått ut en liten gjuten lergubbe börjar jobbet med att putsa den så den får precis den formen man vill ha samt framhäva detaljer lite extra.


När pjäserna är putsade skall de brännas och sedan glaseras så att de blev hållbara och fick en finare yta. Sen var det bara dags att måla.

Detta kan ju låta som en enkel snabb process men jag har hållit på med detta sen mitten av januari...

 Detta är i alla fall hur resultatet blev:

 Det svarta lagets kung och dam

Det blåa lagets kung och dam
med lite annorlunda design än de svarta

 Bönder med högafflar av ståltråd

Löpare som ska stå och försvara kung och dam

Springare i form av drakar
för det är mycket coolare än hästar...

 Torn i form av små borgar

 Jag gjorde även några extra pjäser som skulle kunna passa in i båda lagen

 Redo för spel, blå gör sitt drag först ;)

Oj nu har jag gjort två jättelånga inlägg på raken, undrar om någon orkar läsa så här långt...


17 maj 2012

Balklänning

Igår hade jag min studentbal och kunde stoltsera i min egen tillverkade klänning. Jag skulle var på Götaplatsen kl 18 och var färdig sydd ca kl 15:30. Det blev lite stressigt efter det att hinna fixa sig fin också... Håret var färgat dagen innan men jag skulle hinna sminka mig, måla naglarna och fixa håret. Det halsbandet som jag hade tänkt använda hade också spårlöst försvunnit så mamma fick göra en sista minuten tur till Frölunda torg och köpa ett halsband och ett par spetshandskar till mig. stressigt stressigt men jag han och jag fick ha min fina balkväll.

Så har har skapandet av klänningen sett ut och gått till: Jag började i höstas att skissa på olika klänningar och bestämde mig
för den här (>'')>



Sedan hittade jag ett mönster på nätet som liknade korsetten något och utgick från det när jag började sy mina prov modeller.

3 januari

18 februari

18 mars


När jag hade fått till en bra passform på korsetten var det daggs för kjolen. Jag började inse min begränsade tid och bestämde mig för att vänta med överkjolen och koncentrera mig på tyllkjolen. 


Nu var det daggs att köpa tyg, skenor, band och öljetter för att börja på den riktiga klänningen. Jag började med kjolen som består av en halvcirkel kjol med fem volanger i tyll. 


Massa tyg som skulle få plats i symaskinen...

När kjolen var klar var det korsettens tur. Den består av tre lager tyg, ett stadigt tyg som ska hålla allt på plats, ett glansigt tyg och en spetts. Jag började med att sy ihop alla delar så att jag fick två korsetter, en i det stadiga tyget och en med det glansiga och spetsen. Dessa två korsetter syddes sedan ihop med alla sömmar inåt så att den skulle var snygg utåt och bekväm inåt. Efter detta syddes kanalerna för skenorna ("metallpinnarna" som gör korsetten stadig och håller allt på plats). 



Skenorna klipptes till och träddes på plats och sedan avslutades kanterna med ett kantband. för att kunna snöra ihop korsetten behövdes massa öljetter i ryggen, närmare bestämt 32st. I förpackningen fans det en liten pigg som skulle användas för att göra hålen i tyget innan öljetten sattes i. Denna var dok helt värdelös och blev slö efter  typ tre hål. Så det blev till att åka till scoutstugan och låna en håltång ;) Sedan gick det bra att banka i alla öljetterna. Detta gjordes igår på förmiddagen så jag var lite smått stressad över att bli färdig...

Men färdig blev jag och så här fin blev klänningen:


Lite närbilder på ryggen... tycker att det blev riktigt snyggt med spetsen över det glansiga tyget.