30 oktober 2013

Pumpa tillverkning

En liten tutorial om hur jag gör mina pumpor. 
Lite sent ute men om det är någon som inte har gjort sin pumpa än eller som bara behöver inspiration till nästa år...


Du behöver:
- En pumpa i valfri storlek och form
- En ide om hur denna pumpa skall se ute
- Penna
- Papper
- Sax
- En sked
- En nåls
- En vass kniv med så smalt blad som möjligt
- Någon typ av belysning (värmeljus, ficklampa o.s.v)


Markera upp på ett papper hur stor yta du har att jobba på. För mig fungerade det att hålla pumpan mot ett papper och markera konturerna med en penna. Har du en större pumpa kan du hålla pappret mor pumpan istället och markera dess storlek,


I den här formen skissar du sedan upp din ide för pumpan i full skala. 

Anledningen till att jag skissar det platt på papper är för att det är så mycket enklare än att rita direkt på pumpan. Pappret är platt och går att sudda på!


Gröp ur din pumpa ordentligt. Liten pumpa tunna kanter, stor pumpa lite tjockare kanter (speciellt om du tänker använda dig av tekniken att skrapa på pumpan och inte skära rakt igenom )

På mina småpumpor gör jag hålet på baksidan annars skär man runt stjälken. Vinkla kniven inåt så att locket kan håla sig uppe när du ska lägga tillbaka det.


Klipp ut och tejpa fast din skiss på pumpan. Se till att den ligger så slätt som möjligt. (Man kan behöva vika lite om man har en väldigt rundat pumpa men det gör inte så stor skillnad i mönstret...)

Det går även alldeles utmärkt att använda en bild man hittar på nätet. 
Skriv bara ut den i rätt storlek till din pumpa.


Med hjälp av nålen sticker du små hål i pumpan och pappret längs de kanter som du skall skära ut. Ju tätare prickar desto lättare att följa dem sedan.
Se till att du inte missar någon del innan du går vidare till nästa steg!


Ta bort pappret.
(Titta massa prickar!)

Fyll i dina prickade linjer för att tydligare se när du jobbar.
Har du ett krångligt motiv kan du ta hjälp av din skiss för att se vilka prickar som hör ihop.


Börja skära ut dina former. Jobba med små ytor. Om du vill få till bra skarpa hörn utan att riskera att skära av någon del skär du med knivryggen mot hörnet och utåt från hörnet. Ta det försiktigt så att du inte slinter!


Det blev totalt tre pumpor i år. Inte så stora så då kan man göra fler. 
Effekten runt ansiktet på den högra pumpan fik jag till genom att skrapa bort skalet och litet till med hjälp av ett rundat stämjärn. 



För att öka halloween stämningen ytterligare här hemma har jag även tejpat upp små skuggmonster på fönsterna. Jätte enkelt, det är bara att klippa ut i svart papper och tejpa upp. Det röda ögat är silkespapper. 


29 oktober 2013

AOM- Oktober Halloween/Höst

Här är mitt bidrag till AOM (art of the month) - Oktober. Temat var som sagt halloween eller höst. Jag valde ganska självklart halloween tema. Så än en gång har jag målat någon med knappar i ögonen. Det var ett tag sen sist nu i för sig... Blodigt och fint ^^'

Akryl på papper
A4

10 oktober 2013

Nål och tråd

Idag har jag börjat skissa lite på kollektionen, inget värt att visa än dock. Ha tålamod det kommer, om jag blir nöjd... 

Temat ja! Det har jag inte talat om. Från mina olika kollage valde jag från det som beskrev mig "sagovärld" och från det med saker jag inte tycker om valde jag en "tupp". Inte för att jag har något emot tuppar med just den tuppen å mitt kollage representerade mornar vilket jag inte är jätte förtjust i. Av detta har jag gjort lite ytterligare research och kommit fram till att kollektionen skall vara till en lånare (typ en pyssling som bor i folks hus och lever av det som finns i huset, de lånar). 


Nu på kvällen/ eftermiddagen har jag istället suttit och skissat och börjat måla en tavla. En kompis här har ett nytt tema varje månad att skapa en bild av och denna månaden är det höst/halloween som gäller. Det tyckte jag lät som en kul idé och fick vara med.

Det blir halloween för mig ^^ Vet inte om den här är så mycket halloween dock... Den blir mest bara ryslig och gullig, rysligt gullig. Det blir nog bättre/mer halloweenigt när jag får dit blodet från ögat och näsan...

Höns

Idag har jag läst om höns. Inte bara för att det är väldigt intressant utan för att det är ett av tema orden för min kollektion, eller tja tupp egentligen. Hittade en trevlig bok som heter just höns och som har massa bra information och fina bilder. 

Så nu vill jag skaffa höns. De verkar vara jätte mysiga, blir lätt tama och inte allt för svårskötta. De kräver lite plats dock och om man ska ha en tupp kanske man inte skall bo mitt i ett radhusområde (eller på ett internat) utan snarare på landet... Tja inte nu då kanske, men nån gång.

Sedan så blev jag jätte sugen på att måla då jag tog med mig mina akryl färger när jag var hemma så har jag nu roliga färger att måla med också. Det blev först ett kyckling embryo i en glasflaska och sedan en liten flicka med en svamp. (Länkar till bättre bilder på deviantART). Det var roligt och jag känner att jag blir bättre varje gång jag håller i en pensel.