17 juli 2013

Bloomers och puffiga byxor. Vill du ha?

Jag har äntligen sytt mig ett par bloomers/ mamelucker. De är jätte bekväma och de kommer nog att komma bra till användning. Det var ett tag sen jag hade puffig kjol ni bara men det kan jag ändra på. Ett par mamelucker är då ett par korta till knälånga underbyxor som man har under kjolen. De gör att man känner sig anständig även när kjolen blåser upp i ansiktet på dig eller när du sitter och degar i en soffa och inte alls behöver tänka på hur kjolen harar runt. Puffigheten i byxorna hjälper också till att skapa volym i kjolen. De kommer från 1800tals underkläder och är nu mycket vanliga inom lolita och steampunk modet. 


Mina är ser inte riktigt ut som dina vanliga bloomers/ mamelucker eftersom de har en väldigt bred linning samt att de har fickor. Båda dessa ändringar från den vanliga stilen tyckte jag var väsentliga. Hög bred midja för att kanten på byxorna skall bli så osynlig som möjligt genom de övre kläderna samt att det är väldigt bekvämt med den breda linningen som kan hålla magen på plats ^^. Fickor klarar jag mig knappt utan då jag inte tycker jätte mycket om att gå med handväska. Ett liten jobbig kombination med att trivas väldigt bra i klänning som ofta inte har fickor. Därför, fickor på mameluckerna så att man kan lägga mobil och annat bös någon stans. 


Jag fick de här långa byxorna av mina föräldrar för ett tag sedan och de är helt underbara och jag tyckte att de skulle fungera bra som mamelucker också så jag målade av dem och justerade lite så att jag fick mig mitt mönster. 

Vill du köpa ett par?
När jag hade på mig de långa byxorna för ett tag sedan fick jag en förfrågan på om jag kunde sy upp ett par. Då hade jag inte tänkt tanken på att måla upp ett mönster av dem än men nu har jag ju det. Så ja jag kan sy ett par om du vill. Med eller utan fickor.

Om du vill ha ett par så är det bara att skriva en kommentar alt fråga mig på nått annat sätt. För att jag skall sy upp dem så får du köpa material och ge mig dina mått så syr jag upp dem anpassade efter dig för 200:-

Mått (cm):
- Bredaste stället över höfter och rumpa. 
- Längd insida ben.

Material:
- Tyg, gärna ett ganska tunt tyg så blir det ett fint fall och luftiga byxor.
Tygmängden kan variera lite beroende på ditt höftmått samt benlängd.

Långa
Enfärgade: 150 x 200 cm
Tvåfärgade: 150 x 50 cm för linning samt 150 x 200 för ben.
Om du har mönstrat tyg så tala om hur du vill att det skall ligga på ben samt linning. Det är valfritt.

Korta
Enfärgade: 150 x 100 com
Tvåfärgade: 150 x 50 för linning samt 150 x 50 för ben
Mönstret klipps enligt följande: Benen på tvären, linningen valfritt.
Bra att tänka på om man har mönstrat tyg. 

- En dragkedja som matchar din midja: 20 cm

- En knapp som kan sys antigen synligt i sidan eller så att den inte syns på insidan


Hej hopp :)

13 juli 2013

Birgittahätta

Två inlägg på en dag! ^^

Jag tyckte att min birgittahätta kunde få ett eget inlägg. Den är sydd efter den här beskrivningen och sitter mycket bättre på mig än den gör på mitt löshuvud (inte ett ord man får använda varje dag).


Detta är då ett plagg som användes av medeltida kvinnor (gifta tror jag) och som heliga Birgitta bland annat bar, därav namnet. Den täcker och håller ditt hår på plats och är ett väldigt bra plagg för en blåhårig person som vill se medeltida ut. Den kan bäras som den är eller tillsammans med en huvudduk vilket jag planerar att skaffa mig en.

Här är ett väldigt bra inlägg från "Som när det begav sig" om hur man kan bära sin birgittahätta samt lite medeltida frisyrer. Läs!

Det var nog allt för idag :]

Medeltida underklänning

Jag har fastnat lite för det här med medeltidskläder på sista tiden. Ska ju på medeltidsläger om en vecka så klädseln börjar ta form. Eller tja egentligen inte... är såklart ute i lika god tid som vanligt och till lägret kommer det att bli en ganska snabbt ihop syd klänning i nått billigt felaktigt material. Men jag har en fin underklänning som är färdig i alla fall. 

Mitt mål är att få ihop en korrekt medeltida klädsel för en kvinna i hantverkarklass från ca 13/1400 tal. Har inte gjort jätte mycket efterforskning än så jag vet inte om min lista av plagg stämmer med den beskrivningen...  Men jag vill ha tre klänningar, en underklänning (klar), en långärmad cotehardie (formsydd överklänning) samt en kortärmad cotehardie att ha över de andra. Ett par hosor (knähöga strumpor/tofflor), en Birgitta hätta (klar) med slöja. Sen skulle det vara kul att ha en struthätta, en mantel, bälte med bältesväska och massa annat...

Till min underklänning har jag använt mig av det här mönstret. Och tycker att det fungerat riktigt bra, fick ta in ärmarna en del för att få dem tillräckligt snäva men annars har jag kunnat följa det bra. Det finns även bra tips om hur man kan göra olika varianter av klänningen samt vad som är historiskt korrekt och inte. Ett bra mönster. 
Tack Minus :)

Jag kommer definitivt att sy en till klänning fast lite mer i min vardags stil av det mönstret. Klänningen är helt underbart bekväm och snygg att gå runt i.


Underklänningen är då sydd i en blandning av linne och viscose, rent linne hittade jag inte i min prisklass när jag köpte tyget det går ju åt några meter... Men vi kan lossas att det är rent blekt linne precis som det ska vara. Jag vill ju få ihop en så historiskt korrekt klädsel som möjligt. Det kommer nog ta ett tag att få ihop alla delar men det här är en början i alla fall.


Ihop snörad 
Lätt upp snörad för att snörningen skall synas
Eftersom klänningen är så formsydd upptill så måste men ju kunna komma i den på något sätt och då är snörning en bra och korrekt metod om det görs rätt. Satte min snörning i sidan och har sytt små öglor som snodden går genom. Tänk bara på att förstärka snörningen så att den håller och inte gör att klänningen korvar ihop sig.

De långa sömmarna för att sy ihop de åtta olika delarna som utgör klänningen är sydda på maskin medan allt annat är handsytt, d.v.s ärmarna alla fållar samt snörnings öglor. Har fattat tycke för det här med handsömnad, Det kan göras sittande på en filt i solen och man kan lystna på musik samtidigt. Försök göra det med en symaskin. Det är väldigt avslappnade också. 

Här är lite tips på bra sidor jag har hittat i mitt sökande om medeltidsmode:
Som när det begav sig en underbar blogg om medeltids kläder med bra nybörjar tips om vad man ska tänka på när man börjar med medeltids kläder samt en del matnyttigt om handsömnad, hur man gör egna knappar osv. 

Ett vikingaliv egentligen mer inriktad på vikingakläder och live men jag gillar hennes "Birgitta hätta".

Raspberry Wool Cotehardie av Arasiyris på deviantART. En sån klänning vill jag ha! Fast inte röd tror jag.

Hade även en bra sida med lite bra beskrivningar va hur man kunde variera sin cotehardie men den har jag tappat bort...