13 februari 2013

DIY Petticoat

Nu är jag äntligen klar med min petticoat. Det tog sin lilla tid och mycket tyll blev det. Det blev till och med lite FÖR mycket tyll så kjolen stod verkligen rakt ut först.


Jag fick ta och klippa bort nästan hälften av kjolen och sedan sy ihop den igen för det kan vara bra att kunna gå igenom dörröppningar när man har den på sig ^^'  Beskrivningen här nedan är dock ändrad så att måtten stämmer med min färdiga kjol och inte mega puff kjolen. Kul att veta att man sytt och rynkat 30m i onödan... men nu slipper ni det i alla fall. 


Till kjolen behöver du:

  • 4m tyll (jag använde den styvare billigare tyllen)
  • 2m fodertyg
  • bred resår
  • tråd
  • knappnålar
  • sax 
  • måttband
  • symaskin
  • stort golv
  • tålamod

Tyllkjolen

1) Börja med att klippa 10st remsor av tyllen. Min tyll var 140cm bred så mina remsor blev då 14cm breda. Detta är ca en tredjedel av längden på den färdiga kjolen.

Remsorna klipper du enklast genom att rulla ihop tyllen till en rulle. Se till att du rullar rakt så att det inte sticker ut något på någon sida.


Mät sedan ut delarna, nåla markeringar och klipp. Det är inte jätte noga att det blir rakt eftersom allt ska rynkas ihop ändå.

2) Dela upp remsorna i 3högar
Hög 1: 1 remsa (grå)      Hög 2: 3 remsor (blå)  
Hög 3: 6 remsor (grön)

Klipp av remsan från hög 1 på mitten så att du får två 2m remsor
Sy ihop remsorna från hör 3 två och två så du får tre 8m remsor3) Sy ihop kortändarna på remsorna så att du får cirklar istället för remsor.

Sy en rynksöm (raksöm med längsta stygnlängden du har på din maskin) längs ena sidan av 8 meters cirklarna.

Passa ihop 8 meters cirklarna med 4meters cirklarna genom att dra i rynktråden så att tyllen skrynklar ihop sig. Det kan vara bra att först markera ut fjärdedels längderna och passa ihop dem så att du får rynkorna jämt fördelade. 

Du har nu tre st tvåvåders volanger4) Nåla ihop två av volangerna längs 4m öppningen. och sy en rynksöm (bilden till vänster). Sy även en rynksöm längs 4m öppningen på den ensamma volangen.

Du har nu två tvåvåders volanger. En enkel och en dubbel.

Passa sedan ihop dessa med 2m cirklarna så att du får två st trevåders volanger. En med en enkel tvåvåders volang och en 2m cirkel. Och en med en dubbel tvåvåders volang och en 2m cirkel.Undekjolen

1) Klipp ur fodertyget ut 7st lika breda remsor som du klippte ut tyllen. Dela upp dem i tre högar.
Hög 1: 1 remsa          Hög 2: 2 remsor    
Hög 3: 4 remsor 


Sy ihop remsorna i hög två så att du får en 4m remsa och remsorna i hög tre så att du får en 8m remsa. Sicksacka kanterna så att de inte fransar upp sig och folla ena kanten på 8m remsan. Följ sedan punkt 3 och 4  för tyllkjolen.
Linning och montering 

1) Klipp en remsa ur fodertyget som möter från din midja till dina höfter gånger två. Detta blev för mig det resterade fodertyget.

Vik linningen på mitten längs långsidan och pressa. Pressa sedanin ca 1cm på vardera långsida.

Så ihop kortsidorna men lämna en öppning på ena sidan av mitten pressningen lagom stor för att få in resåren. Vik linningen på mitten längs pressningen och sy en kanal för resåren.


2)Ta fram dina tre volangkjolar och stoppa i dem i varandra i följande ordning inifrån och ut:
1,foderkjol                    2, dubbel tyllkjol                         3, enkel tyllkjol

Nåla och tråckla ihop längs överkant. (Lättare sagt än gjort, nu är det mycket puff i maskinen...)


3)Vik linningen över kjolkanten så att de lappar över ca 1cm och se till att kanterna på linningen är inåtvikta. Nåla och sy en stickning runt. 

Trä i resåren och prova kjolen, justera resåren så att den passar. Sy sedan ihop resåren genom att låta ändarna överlappa något och sy en fyrkant runt de överlappade kanterna.

Sy ihop hålet i linningen och du är klar :)
Hoppas att det hjälpte någon eller i alla fall var intressant läsning ^^

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar